background

Trigeminal Nevraljide Gasser Gangliyon RFT

Trigeminal Nevraljide Gasser Gangliyon RFT

Tek taraflı şiddetli yüz ağrısı olan trigeminal nevraljinin en etkin tedavisi halen Gasser gangliyon radyofrekans uygulamasıdır.

İlaç tedavilerine yanıt vermeyen ve MR.da sinire bası saptanmayan hastalarda hızlı etkili ve güvenilir bir bloktur. Ortalama olarak 4-6 sene kadar etkisi devam eder ve ağrı tekrar başlarsa işlem yeniden uygulanabilir.

İşlemin Uygulanışı

İşlem ameliyathanede, steril şartlarda ve görüntüleme ile uygulanmaktadır. Damar yolu açılıp kalp hızı ve tansiyon ölçüldükten sonra ağrı kesici ve sedasyon için için anestezik ilaçlar uygulanır. Lokal anestezi altında RF iğnesi ile sinire yaklaşılır ve uyarı verilerek iğnenin doğru yerde olduğu hastaya sorularak teyit edilir. İşlemin ilk 10-15 saniyesi ağrılı olduğundan daha derin sedasyon uygulanarak yaklaşık 1.5 dakikada radyofrekans işlemi gerçekleştirilir.

İşlem Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

• İşlemden önce 4-6 saat kadar aç kalınması gerekmektedir.
• Tansiyon ilaçları işlem sabahı çok az suyla alınmalıdır. Kan sulandırıcı ilaçlar 5-7 gün aralığında kesilir. Yeni nesil ajanlarda bu süre 48 saate kadar inebilir.

İşlem Sonrası Yapılması Gerekenler

• İşlem sonrası 1- 2 saat istirahat etmeniz yeterli olur.
• RFT uygulamalarında 5-7 gün içinde ağrı şikayeti belirgin olarak azalmaya başlar ve 10-15 gün sonra genellikle tam rahatlama sağlanır.
• Ağrı kesici ilaçlar işlemden sonra kullanılmaya devam edilir, ağrı şiddeti azalmaya başladıktan sonra kademeli olarak azaltılır.

İşlemin Riskleri Nelerdir?

Gasser gangliyon radyofrekans uygulamasında işlem sonrası 3-4 gün sürebilen baş ağrısı, kanama, işlem bölgesinde şişlik gibi nadir yan etkiler olabilir.

İşlemden sonra hastaların tamamında yüzde uyuşma olur ve bu durum yüksek ısıda radyofrekans uygulaması nedeniyle genellikle kalıcıdır. Esasında uyuşma olması işlemin başarılı olduğunu göstermektedir, bu nedenle komplikasyon olarak nitelendirilmemektedir.


İlginizi Çekebilir:
Trigeminal Nevralji Sebepleri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?