background

Kanser Hastaları Ağrı Çekmek Zorunda Değil

Kanser Hastaları Ağrı Çekmek Zorunda Değil

Kanser Hastaları Ağrı Çekmek Zorunda Değil

Kanser, muazzam fiziksel ve duygusal acıya neden olabilen korkunç bir hastalıktır. Ama bu noktada tıptaki gelişmeler bazı iyi haberleri de beraberinde getirmektedir. Günümüzde kanser hastalarında ağrıyı azaltmaya ve hatta ortadan kaldırmaya yardımcı olabilecek birçok tedavi mevcuttur. Ağrı, kanserin yaygın bir belirtisidir ve kanserin kendisinden, kanserin tedavisinden veya kanserle ilgili diğer durumlardan kaynaklanabilir. Kanser ağrısı akut (kısa süreli) veya kronik (uzun süreli) olabilmektedir.

Bu noktada çekilen bu ağrıların azalması adına tedavi edilmesi hem hastanın daha rahat etmesi adına hem de yaşam kalitesinin artması adına oldukça önemlidir. Günümüzde erken teşhis ile önemli ölçüde aşama kaydedilebilen bir hastalık olan kanserin en acı verici kısmı olan ağrılar artık son bulacaktır.

Kanser Ağrısı İçin Kullanılan Yöntemler ve Bu Yöntemlerin Kanser Tedavisi Üzerindeki Etkileri

Kanser ağrısı, kanser ve tedavilerinin birçok yan etkilerinden biridir. Bazı kanser hastaları sadece hafif rahatsızlık hissederken, diğerleri sürekli, şiddetli ağrıdan mustarip olabilir. Kanser ağrısını yönetmek için birçok farklı yöntem mevcuttur ve en iyi yaklaşım hastanın bireysel ihtiyaçlarına bağlıdır. Ancak ülkemizde ve dünyada birçok hekim bu hastalıkla uğraşırken çekilen bu ağrıları bir noktada ikinci plana atmakta ve bu ağrıların giderilmesi için bir çalışma yapılmamaktadır.

Bunun en büyük nedeni eğer ağrılar kesilirse hastalığın izlenmesinin engelleneceği inanışıdır. Ancak bu noktada yapılan tüm araştırmalar bu inanışın aksine hastaların çektikleri bir ağrıları dindirmenin hastalığın izlenmesine hiçbir engel oluşturmadığını göstermektedir. Ayıca bu tarz kritik bir hastalıkla mücadele eden insanların ağrılarının dindirilmesi hastanın yaşam kalitesini ve vücut direncini arttırarak tedaviye daha iyi yanıt vermesini sağlayacaktır.

Kanser ağrısı tedavileri kanser hastalarının yaşam kalitesi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Kanser ağrısı tedavileri ağrıyı hafifletebilir, işlevi iyileştirebilir ve hastaların kanser ve tedavilerinin yan etkileriyle baş etmelerine yardımcı olabilir.

Kanser Ağrısının Ortaya Çıkış Şekli

Kanser ağrısı, kanser hücreleri büyüyüp sinirlere baskı yaptığında veya kanser tedavileri sağlıklı hücrelere zarar verdiğinde ortaya çıkar. Kanser ağrısı, donuk bir ağrı, keskin bir ağrı veya yanma hissi gibi hissedilebilir. Sürekli veya aralıklı olabilir. Kanser ağrısı hafif, orta veya şiddetli olabilir. Yaşadığınız kanser ağrısının türü, sahip olduğunuz kanser türüne, kanserin vücudunuzda bulunduğu yere ve kanserin evresine bağlıdır. Bunun yanında kanser ağrısı, aldığınız tedavinin türüne göre de değişebilir.

Kanser ağrısına kanserin kendisi veya aldığınız kanser tedavileri neden olabilir. Kanser tedavileri cerrahi, kemoterapi, radyasyon tedavisi ve hedefe yönelik tedaviyi içerebilir.

Kanser ağrısı için ilaç, radyasyon tedavisi, akupunktur, masaj ve diğer tedavilerle tedavi edilebilir. Mümkün olan en iyi tedaviyi alabilmeniz için ağrınız hakkında doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

Kanser Ağrılarını Gidermenin Yolları

Kanser ağrısı, kanser tedavisi sırasında ve sonrasında ortaya çıkabilecek çok gerçek ve zayıflatıcı bir semptomdur. Kanser ağrısını yönetmeye yardımcı olacak çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur ve sizin için en iyi seçeneği bulmak için sağlık ekibinizle birlikte çalışmanız önemlidir. Dilerseniz gelin kanser ağrısının tedavi yöntemlerine birlikte göz atalım.

İLAÇ TEDAVİSİ: Birçok kanser hastası hastalığın kendisinden dolayı ya da bu hastalığının önüne geçmek için uygulanan tedavi yöntemlerinden dolayı ağrı çekmektedir. Bu ağrılar kimi zaman katlanılabilir düzeyde olsa da bazı durumlarda katlanılamaz haller alabilmektedir. Bu noktada kanser ağrısını dindirmek için ilaç tedavisi kullanılmaktadır.

Ancak bu nokta da birçok kanser hastası bu ağrılarından kurtulamamaktadır. Bunun en büyük nedeni de ağrı konusunda uzman olan doktorlara ulaşamamalarından kaynaklanmaktadır. Peki bu noktada hastalar bu ağrılarından kurtulmak için ne yapmalıdır? Kanser nedeni ile ortaya çıkan ağrının tedavi edilmesi noktasında ilk yapılacak şey ağrı kesicilerdir. Ancak bu ağrı kesicileri sadece ağrı yaşandığında kullanmak doğru değildir. Bu ağrı kesiciler Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği basamak tedavisi baz alınarak kullanılmalıdır. Peki nedir bu basamak tedavisi?

Basamak tedavisi, ilk olarak daha az kuvvetli olan ilaçların kullanılmasını içermektedir. Sonrasında zamanla daha kuvvetli ilaçlar kullanılmaya başlanacaktır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise ağrının şiddetinin hastalığın boyutu ile ilgisinin bulunmadığıdır. Eğer çok fazla ağrı çekiyorsanız bu hastalığınızın ilerlediği anlamına gelmemektedir.

SİNİR BLOKLARI: Kanser hastalığı göz önüne alındığında çekilen yoğun ağrıları dindirmekte bazen ağrı kesicilerin yetersiz kaldığını görmekteyiz. Bu nokta da hastaların acı çekmemesi adına ilaçların dışında farklı tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır. Ağrıya neden olan sinirlerin bloke edilmesi bu noktada kullanılan yöntemlerin başında gelmektedir. Bu işlem aynı şekilde kanal tedavisi uygulanan bir dişe yapılan işleme benzemektedir.

MORFİN POMPASI: Diğer ağrı dindirme yöntemlerinin yeterli olmadığı durumlarda kullanılan bir diğer yöntem morfin pompasıdır. Bu yöntem, omurilikteki ağrı iletimini sağlayan bölgedeki boşluğa bir kateter yerleştirilmesi yöntemidir. Bu işlem sonrası ilaç uygulanması adına cilt altına port açılır ve pompanın ucu bu porta takılır. Daha sonra morfin pompasından uygulanan morfin ile hastaların ağrısı dindirilir.