Trigeminal Nevralji, halk arasında “Çıldırtan yüz ağrısı” ve delirten hastalık olarakta bilinmektedir.
5. kraniyal siniri (trigeminal sinir) etkileyen kronik bir ağrı durumudur. Trigeminal sinirler, özel işlevleri yerine getirmek için üçe ayrılır. Bozukluk, üç sinir dalından herhangi birini etkileyebilir ve bu nedenle yüzün yalnızca bir tarafında ağrıya neden olur. Trigeminal Nevralji'de bir kan damarı veya bir tümör sinire bası yaparak ağrıya neden olabilir. Bazen yüz ameliyatlarından sonra da sinirde hasar ve ağrı olabilir.
Trigeminal Nevralji, başlangıçta kısa ve hafif ataklar gösterebilir. Bununla birlikte, ilerleyici bir durumdur ve özellikle 50 yaşın üzerindeki kadınlarda zamanla kötüleşebilir. Genelde ağrı birkaç saniye süren elektrik çakar tarzda bir ağrıdır. Bazen yanma eşlik edebilir. Diş fırçalama, yüz yıkama, tıraş olma veya makyaj yapma gibi şeyler ile tetiklenir. Yüze gelen hafif bir rüzgar bile ağrıyı tetikleyebilir.
Yukarıdaki semptomları tarif eden hastada Trigeminal Nevralji düşünülmesi tanıda çok önemlidir. Bu semptomları tarif eden bir çok hasta ağrının dişlerinden kaynaklandığını düşünerek öncelikle diş hekimlerine müracaat etmekte ve bu durum tanı ve tedaviyi geciktirmektedir. Trigeminal Nevralji düşünülen hastalarda mutlaka MR çekilmeli ve tümöral hastalıklar dışlanmalıdır.
Trigeminal Nevralji tedavisinde öncelikle Nöropatik ağrıda kullanılan ilaçlar denenir. Hastaların büyük bölümünde ilaç tedavisi ile ağrı atakları sıklığı ve şiddeti azalır. MR görüntülemede kan damarı veya tümör basısı saptanan hastalarda ameliyat gerekir. Eğer MR görüntülemede herhangi bir bası yapan oluşum saptanmazsa trigeminal sinire radyofrekans (Gasser RFT) uygulaması ile ortalama 5-6 sene ağrısız ve ilaçsız bir tedavi sağlanabilir. Ağrının tekrar etmesi durumunda işlem yeniden uygulanabilir.
Trigeminal Nevraljide Gasser Gangliyon RFT