background

Diz Eklemi Ağrısı

Diz Eklemi Ağrısı

Diz ağrısı yetişkinler arasında yaygın bir şikayettir ve çoğunlukla yürüme, eğilme, ayakta durma ve kaldırma gibi günlük aktivitelerden kaynaklanan genel aşınma ve yıpranma ile ilişkilidir.

Atlama veya hızlı dönme içeren spor yapan veya koşan sporcuların da diz ağrısı ve sorunları yaşama olasılığı daha yüksektir. En sık karşılaşılan nedenler arasında; sorunlardan bazıları burkulma, menisküs yırtıkları, tendinit ve eklemi oluşturan kemik yapıda artrit denen enflamatuar durumlardır.

Uygun şekilde tedavi edilmeyen hastalarda ağrı ara sıra alevlenebilir. Hastalar genelde ağrıyı “acıyor!” olarak tarif ederler. Ağrı, genellikle dizinizi büktüğünüzde veya düzelttiğinizde (merdivenlerden aşağı inerken dahil), diz üzerine ağırlık verildiğinde ortaya çıkar. Dizi hareket ettirmek güçleşebilir, dizde"kilitlenme" ve şişme sıklıkla görülebilir.

Diz Eklemi Ağrı Tanısı

Diz ekleminin uzman ellerde muayenesi, ayakta direk röntgen ve gerekli durumlarda MR inceleme ile tanı konur.

Diz Eklemi Ağrı Tedavisi

Diz ağrısı olan hastalarda ilk yapılması gerekenlerden biri eğer kişi fazla kiloluysa mutlaka kilo kontrolü sağlaması için destek alması önerilir. Bunun dışında gün içinde aralıklı olarak dizi dinlendirmek, ağrıyı ve şişliği azaltmak için 2-3 gün her 4-6 saatte bir 15 ila 20 dakika buz uygulaması yapmak, diz eklemini sarmak için elastik bir bandaj kullanarak şişmeyi azaltmak, Anti-inflamatuar ilaçları kısa süreli kullanmak ve hekiminiz tavsiye ederse, germe ve güçlendirme egzersizleri yapmak genel olarak ağrıyı azaltmaktadır.

Ancak şiddetli artrozu olan hastalarda yukarıdaki tedavilere ek olarak eklem içi hyaluronik asit enjeksiyonları tedaviye eklenmelidir. Bazı hastalarda menisküs ameliyatı ya da diz protezi gerekebilir. Protez ameliyatı olamayan yada olmasına rağmen halen ağrısı devam eden hastalarda son yıllarda ultrason eşliğinde geniküler sinir bloğu ve radyofrekans uygulaması ile uzun süreli başarılı sonuçlar alınmaktadır.


İlginizi Çekebilir:

Diz Eklemi Geniküler Sinir Radyofrekans Tedavisi