Boyun ağrıları son derece yaygın sağlık sorunlarından biridir. Baş ağrılarından sonra en fazla görülen ağrılar arasında yer alır ve insanların %85’inde yaşamlarının bir döneminde ortaya çıkar.
Boyun ağrısı, sadece fıtığa değil, birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Duruşun kötü olması, egzersiz eksikliği, uzun süre bilgisayar başında çalışma boyun ağrısına neden olabilir. Aynı şekilde bir spor aktivitesinde veya trafik kazası sırasında da aşırı gerilim meydana gelebilir. Bunun sonucu olarak disklerde bir yırtılma olabilir. Yine birtakım yapısal bozukluklar sonucu örneğin; doğumsal bozukluklar yada omurgadaki bir eklemin öne veya arkaya kayık olması (listezis) çok şiddetli boyun ağrılarına yol açabilir. Doğru tanı ancak hekimin incelemesi, fizik muayene, çeşitli laboratuvar ve görüntüleme yöntemleri ile konur.
Eğer fıtık sinire bası yapıyorsa en sık görülen bulgu kola yayılan boyun ağrısıdır. Ayrıca sinirin dağıldığı alanda uyuşukluk, karıncalanma, yanma gibi belirtiler de bu ağrıya eşlik edebilir. Fıtıklaşma dışındaki durumlarda ise boyun hareketi ile ortaya çıkan ve kollara yayılmayan lokalize ağrı görülür. Boyun fıtığı tanısında fizik muayene en önemli yeri tutmaktadır. Sinirlerin dağıldığı alandaki duyu ve karşı taraf aynı alan duyusu karşılaştırılarak uyuşukluk olup olmadığına bakılır. Motor güç kaybı değerlendirilir. Muayene sonrasında direkt grafi, manyetik rezonans görüntüleme yöntemleriyle tanı konulur.
Boyun fıtığı tanısı konmuş hastaların %80-85’i ameliyat yapılmadan tedavi edilebilmektedir. Çeşitli ilaçlar, yatak istirahati, fizik tedavi yöntemleri, bel bölgesine yapılan çeşitli enjeksiyon teknikleri ve cerrahi yöntemlere kadar geniş bir tedavi algoritması vardır. Hangi tedavinin uygulanacağı hastanın durumuna, hastalığın evresine, daha önce uygulanan tedavi yöntemlerinin başarısına veya başarısızlığına göre farklılık gösterebilir.
İlaç tedavisi veya fizik tedavi yöntemleri ile ağrısı azalmayan hastalarda Algoloji bölümünde çeşitli tedavi metotları uygulanmaktadır. Bu işlemler arasında sinirlerin doğrudan doğruya baskı altında kaldığı bölgelerin iğneyle girilerek o bölgedeki baskıyı kaldırabilecek ilaçların verilmesi, radyofrekans uygulamaları, fıtığı küçültmek için disk içi ozon uygulamaları sayılabilir.
Boyun Eklem Ağrılarında Faset Bloğu ve RFT