background

Kanser Ağrısı

Kanser Ağrısı

Kanser Ağrısına Ne Sebep Olur?

Ağrı, kanserin kendisinden kaynaklanabilir. Kanser büyürse ve yakındaki dokuya bası yaparsa ağrı olabilir. Bir tümör büyüdükçe sinirlere, kemiklere veya organlara baskı yapabilir. Tümör ayrıca ağrıya neden olabilecek kimyasalları serbest bırakabilir. Ayrıca kanser cerrahisi, radyoterapi ve kemoterapi gibi kanser tedavileri de ağrıya neden olabilir. Birçok hastada kansere bağlı ağrı, hastalığım bile önüne geçmekte ve ağrı tedavisi hasta açısından daha fazla önem kazanmaktadır.

Kanser ağrısı birçok şekilde olabilir. Donuk, ağrılı, keskin veya yanma şeklinde olabilir. Sabit, aralıklı, hafif, orta veya şiddetli olabilir. Hastanın ne kadar ağrı hissettiği, sahip olduğu kanser türü, ne kadar ilerlemiş olduğu, nerede bulunduğu ve ağrı toleransı dahil olmak üzere bir dizi faktöre bağlıdır. Çoğu kanser ağrısı yönetilebilirdir ve ağrıyı kontrol etmek tedavinin önemli bir parçasıdır.

Kanser Ağrısı Tedavisi

Kanser ağrısı için bir dizi tedavi mevcuttur. Kanser ağrısına neyin sebep olduğu ve ağrının şiddetine bağlı olarak tedaviye karar verilir. Bazen ağrı tedavilerinin bir kombinasyonuna ihtiyaç olabilir.

Öncelikle ilaç tedavisi için basamak yöntemi tercih edilmelidir. Reçetesiz ağrı kesiciler ilk seçenektir. Bununla ağrısı geçmeyen hastalara zayıf veya kuvvetli narkotik analjezikler (opioidler) eklenir. Bu tedavinin yanına hastanın durumuna göre antidepresanlar ve steroidler de dahil olmak üzere diğer ilaç türleri ağrıyı hafifletmeye yardımcı olması için verilebilir.

Uygun olan hastalarda ağrı sinyallerinin beyne gönderilmesini durdurmak için bir sinir bloğu uygulanabilir. Bu işlemler ile ağrı şiddetinde kısa sürelide olsa azalma sağlanarak diğer tedavilere yardımcı modalite olarak eklenebilir. Birçok tedaviye dirençli kanser ağrısında son seçenek olarak epidural/spinal kateter takılarak morfin infüzyonu ile yüksek oranda başarı sağlanmaktadır.

Tüm ağrı kesici ilaçların ve blokların yan etkileri vardır. Her ağrı tedavisinin yararlarını ve risklerini ve yan etkilerini anlamak için hekiminizle birlikte karar almak en doğrusu olacaktır.


İlginizi Çekebilir:

Kanser Ağrısında Çölyak-Splanknik Blok-Nöroliz

Kanser Ağrısında Port Kateter Uygulaması