Bel ameliyatı sonrası geçmeyen ağrılar başarısız bel cerrahi sendromu olarak adlandırılır. Bel ameliyatı sonrası ağrının devam etmesi durumudur.
Bu sendromun birçok nedeni vardır: Örneğin implant (vida) konulan hastalarda implant başarısızlığı, fıtık ameliyatında yetersiz çıkarım, cerrahiden sonra iyileşmeyen sinir hasarı, sinir kökü çevresinde nedbe dokusu oluşumunu ifade eden epidural fibroz gibi nedenler sayılabilir.
Cerrahiden hemen sonra yada birkaç hafta içinde ameliyat öncesi ağrıların tekrarlaması başarısız bel cerrahi sendromunu düşündürmelidir. Ağrı ameliyattan önceki şiddetinde olabileceği gibi daha az ya da daha şiddetli olabilir. Bazı hastalarda ameliyat öncesi olmayan uyuşma ve güç kaybı gibi şikayetler eklenebilir.
Fizik muayene, kontrastlı (ilaçlı) MR, tomografi, EMG gibi metodlardan hastaya uygun olanı seçilir.
Ağrı kesici ilaçlar öncelikle denenmelidir. Bazı hastalarda tekrar ameliyat gerekebilir. Ameliyat sonrası nedbe dokusuna bağlı olan ağrısı olan hastalarda bu dokuyu eritmek amacıyla özel epidural enjeksiyonlar, etkilenen sinir köküne radyofrekans uygulamaları ile başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Ameliyat sonrası sadece bel ağrısı olan hastalarda faset median sinir radyofrekans uygulanabilir. Birçok tedaviye rağmen ağrısı devam eden hastalarda Spinal kord stimülasyonu (omuriliğe pil takılması) işlemi denenmelidir.
Bel Ameliyatı Sonrası Geçmeyen Ağrılar Tedavisi