background

Epidural Steroid Enjeksiyonu

Epidural Steroid Enjeksiyonu

Epidural enjeksiyonlar boyun ve bel bölgesinde ortaya çıkan ve sinir kökü basısına neden olan omurga hastalıklarında etkin bir yöntemdir.

Bel ve boyun fıtığı, bel kayması ve omurilikte kanal daralması durumlarında ağrıyı kontrol altına almak için en etkin yöntemlerden biridir. Buradaki amaç bası sonucu oluşan inflamasyon ve ödemi azaltmak, yapışıklıkları çözmektir.

Semptomları yeni başlamış hastaların %70-80’i düzelir ve ileri tedavi gerektirmezler, daha geç olgularda % 50-70 hastada 2 ay ile 1.5 yıl ve üzerinde bir süre rahatlama sağlanabilir. Epidural enjeksiyonlar hastanın yakınmalarının başlamasından sonra ilk 6 ay içinde yapıldığında etkinliği daha fazladır. Epidural enjeksiyon ile hasarlı olan spinal sinir etrafına etkisi uzun süren bir steroid ve erken dönemde rahatlamayı sağlamayı sağlamak için lokal anestezik içeren bir ilaç karışımı yapılır.

Nasıl Uygulanır?

Girişim, Algoloji uzmanlarınca, devamlı radyolojik görüntüleme altında sadece etkilenen sinire ve fıtığa yani nokta atış ile yapılmaktadır, bu şekilde sinir hasarlanması ve diğer istenmeyen yan etkilerin önüne geçilmiş olunur. İşlem sırasında hastanın ağrı duymaması için damar yolundan anestezik ve ağrı kesici ilaç uygulanır. Tüm işlemler lokal anestezi ve sedasyon altında yapılır, genel anesteziye ihtiyaç duyulmaz.

İşlem Öncesi Hastanın Dikkat Etmesi Gereken Noktalar

Epidural steroid enjeksiyonundan önce yaklaşık 4 saat aç kalınması yeterlidir. Devamlı kullanılan tansiyon hapı, kalp ilacı gibi ilaçlar az suyla alınmalıdır. Aspirin® , Coraspin® gibi kan sulandırıcı ilaçlar 1 hafta önceden kesilmelidir.

İşlem Sonrası Yapılması Gerekenler

İşlem sonrası 1- 2 saat istirahat etmeniz gerekir. Enjeksiyondan sonra belde ağrı ve girişimin yapıldığı bacakta geçici bir uyuşma ve ağrı olabilir. Girişimden sonra azalan ağrı şikayeti 4-6 saat içinde tekrar başlayabilir. Bu durum lokal anesteziğin etkisinin ortadan kalkmış olmasından kaynaklanır. Uzun etkili steroidin asıl etkisi 48-72 saat içinde tam istenilen düzeye gelir ve ağrı şikayetiniz 3-4 gün içinde azalmaya başlar.

Girişim sonrası 2-3 gün istirahat önerilir. Bu zaman zarfında beli veya boynu aşırı zorlayacak hareketlerden kaçınılmalıdır.

İşlemin Yan Etkileri ve Riskleri Nelerdir?

Epidural steroid enjeksiyonu yapılan hastalar içerisinde 40-60 bin hastada bir sıklıkta enfeksiyon görülme ihtimali mevcuttur. Bu nedenle uygulamalar ameliyathanede mutlak steril koşullarda gerçekleştirilerek bu olasılık en düşük düzeye çekilir.

Sinir hasarı da çok nadir görülen bir durumdur. Özellikle sinir hasarı ciddi bir yan etki olduğundan dolayı riski en aza indirmek için girişimin mutlak suretle görüntüleme altında yapılması gerekir. Kullanılan steroide bağlı olarak şeker hastalığı olan hastalarda nadiren de olsa 1-2 hafta kan şeker düzeylerinde bir miktar artma gözlenebilir.


İlginizi Çekebilir:
Bel Ağrısının Sebepleri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?
Boyun Ağrısının Sebepleri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?